Как да работим с травъл блогъри в България и още от Travel Academy 2017

травъл блогъри в България и travel academy 2017

Устойчиво развитие, качествен туристически продукт, доволни клиенти, креативност и мотивирани млади хора, които с желание развиват и ще развиват туризма в България….

Това бяха акцентите, с които ме впечатли Travel Academy – конференцията, която чаках през последните 2 години. Защо ли? 

Защото като млад и тепърва навлизащ в туризма човек, отказвам да приема, че туризмът в България е “обречен”, че “не предлага кариерно разивите”, че “никога няма да стъпя на плаж в България – в Гърция е по-добре” е репликата, с която трябва да оправдаваме липсата на желание за промяна.

Защото промяната почва с промяна в мисленето и отношението на хората към туризма. Именно това се цели с подобни събития – да се обърне внимание на нещата, които си заслужава да развиваме, начините, по които може да стане това и идеите, които ще ни помогнат да дръпнем индустрията напред. 

Е, няма да стане от веднъж. Има още много да учим и да дискутираме, да грешим и да успяваме. Но, както казва един познат, най-важно е търпението.

Травъл блогърството и устойчивото развитие на туризма в България

Вярвам, че с обединени усилия можем да движим напред устойчивото развитие на туризма в България и да покажем, че ол-инклузивът и масовият туризъм са само част от туризма, а не го определят. 

Затова, благодарение на организаторите на Travel Academy (на които сърдечно благодаря за възможността), успях да разкажа накратко как чрез блогове за пътуване можем да представим бизнесите и дестинациите в България, които се стремят именно към предлагането на по-добър продукт – истинско преживяване, с което всеки посетител да се гордее не само днес и сега, но и в бъдеще. 

Стига сантименталности. Ето и презентацията, която представих по време на конференцията за възможностите за партньорство между туристическия бизнес и травъл блогърите. Надявам се да е събудила интереса на хората към това сравнително ново явление у нас: 

Няма как да не спомена, че преди година, заедно с 5 съмишленици, създадохме и Асоциация на травъл блогърите в България (www.astom.org). Целта беше именно да покажем, че можем да бъдем полезни на бизнеса и с обединени усилия можем да постигнем много повече. Има още много какво да се желае, но основата вече е положена. 

Акценти от Travel Academy 2017

Изключително ме впечатли разнообразието от теми и лектори. Концепцията да бъдат представени и много нови и недискутирани досега проблеми като новите туристи – пътешествениците, работата с травъл блогъри, важността на бранда и други, беше изключително добре изпълнена. 

Бяха засегнати както конкретни стъпки, които можем да предприемем сега, така и идеи за по-дългосрочно и устойчиво развитие. Именно комбинацията от краткосорчна и дългосрочна визия се оказва ключова за туризма.

travel academyy 2017

Над 250 човека взеха участие в Travel Academy 2017/Снимка: 7shots.bg 

Въпреки че не успях да присъствам на всички лекции, споделям впечатления от тези, които посетих:

  • Дизайн на потребителското преживяване онлайн, Момчил Христов – колко е важно да знаем как да представим продукта си онлайн не само визуално, но и концептуално
  • Защо в туристическия бранш няма адекватна SEO оптимизация?, Димитър Георгиев – уникалност и креативност онлайн за по-добри резултати – не бъдете част от стадото, а блеснете с различност
  • Пътешествениците – новият таргет на туристическата индустрия, Иван Михалев – новите туристи и вашите настоящи и бъдещи клиенти търсят преживяване, емоция, автентичност, а не масов продукт
  • Маркетинг в продажбата и продажбата в маркетинга, Радомир Русев – как да развием и да се гордееем с продукта и бранда си, за да се гордеят и нашите клиенти с това, което правим

Съветвам всеки, който се занимава с туризъм в България, да посещават подобни събития. Те не са само за големи фирми. Особено полезно би било и за малките компании. 

А, и не забравяйте да си запазите 29 и 30 март 2018 г. за следващата конференция Travel Academy 😉 Аз лично нямам търпение да видя какво ще сме постигнали за година. 

Специални благодарности на организаторите, лекторите, посетителите  и на домакините от RIU Pravets Golf&Spa Resort за преживяването! Ще се видим догодина!

Ако имате желание да си поговорим повече по темата за травъл блогърството или да споделите своите идеи, въпроси, опит и проблеми, може да се свържете с мен на travellingbuzzblog@gmail.com или да оставите коментар под статията.

Written by

Travel blogger and tourism graduate from Bulgaria, working in the field of Digital Marketing and PR for travel brands.

No comments

LEAVE A COMMENT