Как да работим с травъл блогъри в България и още от Travel Academy 2017

травъл блогъри в България и travel academy 2017

Устойчиво развитие, качествен туристически продукт, доволни клиенти, креативност и мотивирани млади хора, които с желание развиват и ще развиват туризма в България….

Това бяха акцентите, с които ме впечатли Travel Academy – конференцията, която чаках през последните 2 години. Защо ли? 

Защото като млад и тепърва навлизащ в туризма човек, отказвам да приема, че туризмът в България е “обречен”, че “не предлага кариерно разивите”, че “никога няма да стъпя на плаж в България – в Гърция е по-добре” е репликата, с която трябва да оправдаваме липсата на желание за промяна.

Защото промяната почва с промяна в мисленето и отношението на хората към туризма. Именно това се цели с подобни събития – да се обърне внимание на нещата, които си заслужава да развиваме, начините, по които може да стане това и идеите, които ще ни помогнат да дръпнем индустрията напред. 

Е, няма да стане от веднъж. Има още много да учим и да дискутираме, да грешим и да успяваме. Но, както казва един познат, най-важно е търпението.

Травъл блогърството и устойчивото развитие на туризма в България

Вярвам, че с обединени усилия можем да движим напред устойчивото развитие на туризма в България и да покажем, че ол-инклузивът и масовият туризъм са само част от туризма, а не го определят. 

Затова, благодарение на организаторите на Travel Academy (на които сърдечно благодаря за възможността), успях да разкажа накратко как чрез блогове за пътуване можем да представим бизнесите и дестинациите в България, които се стремят именно към предлагането на по-добър продукт – истинско преживяване, с което всеки посетител да се гордее не само днес и сега, но и в бъдеще. 

Стига сантименталности. Ето и презентацията, която представих по време на конференцията за възможностите за партньорство между туристическия бизнес и травъл блогърите. Надявам се да е събудила интереса на хората към това сравнително ново явление у нас: 

Няма как да не спомена, че преди година, заедно с 5 съмишленици, създадохме и Асоциация на травъл блогърите в България (www.astom.org). Целта беше именно да покажем, че можем да бъдем полезни на бизнеса и с обединени усилия можем да постигнем много повече. Има още много какво да се желае, но основата вече е положена. 

Акценти от Travel Academy 2017

Изключително ме впечатли разнообразието от теми и лектори. Концепцията да бъдат представени и много нови и недискутирани досега проблеми като новите туристи – пътешествениците, работата с травъл блогъри, важността на бранда и други, беше изключително добре изпълнена. 

Бяха засегнати както конкретни стъпки, които можем да предприемем сега, така и идеи за по-дългосрочно и устойчиво развитие. Именно комбинацията от краткосорчна и дългосрочна визия се оказва ключова за туризма.

travel academyy 2017

Над 250 човека взеха участие в Travel Academy 2017/Снимка: 7shots.bg 

Въпреки че не успях да присъствам на всички лекции, споделям впечатления от тези, които посетих:

  • Дизайн на потребителското преживяване онлайн, Момчил Христов – колко е важно да знаем как да представим продукта си онлайн не само визуално, но и концептуално
  • Защо в туристическия бранш няма адекватна SEO оптимизация?, Димитър Георгиев – уникалност и креативност онлайн за по-добри резултати – не бъдете част от стадото, а блеснете с различност
  • Пътешествениците – новият таргет на туристическата индустрия, Иван Михалев – новите туристи и вашите настоящи и бъдещи клиенти търсят преживяване, емоция, автентичност, а не масов продукт
  • Маркетинг в продажбата и продажбата в маркетинга, Радомир Русев – как да развием и да се гордееем с продукта и бранда си, за да се гордеят и нашите клиенти с това, което правим

Съветвам всеки, който се занимава с туризъм в България, да посещават подобни събития. Те не са само за големи фирми. Особено полезно би било и за малките компании. 

А, и не забравяйте да си запазите 29 и 30 март 2018 г. за следващата конференция Travel Academy 😉 Аз лично нямам търпение да видя какво ще сме постигнали за година. 

Специални благодарности на организаторите, лекторите, посетителите  и на домакините от RIU Pravets Golf&Spa Resort за преживяването! Ще се видим догодина!

Ако имате желание да си поговорим повече по темата за травъл блогърството или да споделите своите идеи, въпроси, опит и проблеми, може да се свържете с мен на [email protected] или да оставите коментар под статията.

Written by

Travel blogger and tourism graduate from Bulgaria, working in the field of Digital Marketing and PR for travel brands.

No comments

LEAVE A COMMENT